Απόκριση σε συχνότητα
Ευστάθεια συστημάτων
Δομές συστημάτων διακριτού χρόνου.
Ανάλυση συστημάτων με χρήση γραφημάτων (γράφων).
Συστήματα all-pass, ελάχιστης φάσης (minimum phase) και μέγιστης φάσης (maximum phase).
Συστήματα γραμμικής φάσης
Φίλτρα FIR, IIR.
Τεχνικές σχεδίασης Φίλτρων
Παρουσιάζονται πολλές εφαρμογές και ασκήσεις τόσο σε μονοδιάστατα σήματα (μουσική, τηλεπικοινωνίες, φωνή όσο και σε δισδιάστατα σήματα (εικόνες). Ασκήσεις και εργαστήρια κάνουν εκτεταμένη χρήση του περιβάλλοντος Matlab.
Μαθησιακά αποτελέσματα:
Το μάθημα σκοπεύει να δώσει βασικές γνώσεις μαθηματικών και εφαρμοσμένων μαθηματικών που είναι αναγκαίες για πολλές επιλογές ειδίκευσης που περιλαμβάνουν
Συστήματα Τηλεπικοινωνιών
Επεξεργασία Σημάτων
Επεξεργασία Φωνής, Ήχου, Εικόνων, Βίντεο
Υπολογιστική Όραση
Ρομποτική
Το μάθημα εστιάζει σε θεμελιώδεις γνώσεις από την οπτική της εφαρμογής τους και στηρίζεται εργαστηριακά με τη γλώσσα προγραμματισμού Python και τις σχετικές επιστημονικές βιβλιοθήκες (Numpy, Scipy).
Ολοκληρώνοντας το μάθημα, ο φοιτητής θα μπορεί να αναλύει σύνθετα προβλήματα ψηφιακής επεξεργασίας σήματος, να εφαρμόζει βασικές τεχνικές φασματικής ανάλυσης, να αναλύει και να σχεδιάζει συστήματα διακριτού χρόνου, και να αναγνωρίζει και να εφαρμόζει κατάλληλα πρότυπα στα αντικείμενα του μαθήματος. Γνώση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής έχει αποκτήσει θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με τα διακριτού χρόνου σήματα και συστήματα, την αναπαράστασή τους στον τομέα της συχνότητας και τις ιδιότητές τους. Κατανόηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να κατανοήσει το πεδίο χρόνου και συχνότητας των σημάτων και των συστημάτων διακριτού χρόνου. Εφαρμογή: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής μπορεί να εφαρμόσει τις γνώσεις του σχετικά με την ανάλυση σήματος, την αποθορυβοποίηση σήματος, το σχεδιασμό φίλτρων, τη φασματική ανάλυση, και την εξαγωγή χαρακτηριστικών από ένα σήμα διακριτού χρόνου. Ανάλυση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αναλύσει σύνθετα προβλήματα επεξεργασίας ψηφιακού σήματος χρησιμοποιώντας τόσο το φασματικό όσο και το χρονικό πεδίο. Σύνθεση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να συνθέσει γνώσεις από διαφορετικά πεδία (χρόνου, συχνότητας) για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων στην επεξεργασία σήματος. Αξιολόγηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αξιολογήσει διαφορετικές μεθόδους επίλυσης προβλημάτων χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Python.
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.