Το μάθημα έχει ως σκοπό να εισάγει τους φοιτητές στην έννοια, και τη σημασία της επιχειρηματικότητας, δίνοντας έμφαση στις μικρές και καινοτομικές επιχειρήσεις, και να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και στην ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης, σε ότι αφορά τις προκλήσεις και δυνατότητες που εντοπίζονται στο σύγχρονο οικονομικό – επιχειρηματικό περιβάλλον. Συνολικά, υιοθετείται η προσέγγιση από τη σκοπιά τόσο των Οικονομικών όσο και της Επιστήμης της Διοίκησης. Ειδικότερα στο πλαίσιο του μαθήματος καλύπτονται τα παρακάτω θέματα:
Ανάλυση βασικών εννοιών, η επιχείρηση, οι επιχειρηματικές ικανότητες, η φύση του επιχειρηματία
Διαφορετικές θεωρητικές και επιστημονικές προσεγγίσεις για την επιχείρηση, η άποψη της οικονομικής θεωρίας πέραν της συμβατικής οικονομικής ανάλυσης
Η συμβολή της αυστριακής σχολής, η επιχειρηματικότητα στο Schumpeter, Kirzner, Casson κ.α.
Σχέση επιχειρηματικότητας και οικονομικής ανάπτυξης- βασικά μεγέθη και η σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)
Μορφές και τα διαφορετικά πεδία της επιχειρηματικότητας (κοινωνική και πράσινη επιχειρηματικότητα, οικογενειακές επιχειρήσεις, εταιρικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τεχνολογίας και διεθνείς επιχειρήσεις)
Τεχνολογική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην παγκοσμιοποίηση – εθνικά δίκτυα καινοτομίας, οι διαστάσεις της καινοτομίας, καινοτομία σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες
Διαχείριση γνώσης και τρόποι κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας, οι συνθήκες της ακαδημαϊκής επιχειρηματικότητας
Το υπόδειγμα του επιχειρηματικού μοντέλου για τη δέσμευση αξίας
Στρατηγικές της επιχείρησης για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Κατάρτιση Επιχειρηματικού Σχεδίου και έναρξη επιχείρησης
Πηγές χρηματοδότησης, τα κριτήρια των τραπεζικών και επενδυτικών κεφαλαίων - ειδικά θέματα για νεοφυείς επιχειρήσεις
Βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες αξιολόγησης επενδύσεων και δείκτες αξιολόγησης της οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης
Μαθησιακοί στόχοι:
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές - τριες εκτιμάται ότι θα μπορούν να:
έχουν γνωρίσει τις βασικές δομές οργάνωσης μίας επιχείρησης και βασικές αρχές επιχειρησιακού σχεδιασμού
θα έχουν κατανοήσει το ρόλο της καινοτομίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και περιοχών
θα έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις και ικανότητες για την αναγνώριση των μεταβολών - ευκαιριών στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την χάραξη στρατηγικής ανταγωνισμού.
Θα έχουν κατανοήσει βασικές αρχές και εργαλεία της επιστήμης της διοίκησης για την διαχείριση της τεχνολογίας σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην επιχείρηση, για τη δημιουργία αξίας
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.