Η Πτυχιακή Εργασία (ΠΕ) αποτελεί το επιστέγασμα των βασικών σπουδών στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών. Σκοπός της είναι η εξάσκηση των φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος και η εφαρμογή των όσων έμαθαν στη διάρκεια των σπουδών τους στην επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος, σαν αυτά που θα κληθούν να επιλύσουν στη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Επομένως οι μαθησιακοί στόχοι ΠΕ είναι να καλλιεργήσει:
- Την σύνθεση των γνώσεων
- Την κριτική θεώρηση της βιβλιογραφίας και της στάθμης των τεχνικών για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων
- Την ανεξάρτητη εργασία
- Την αυτενέργεια και τις προσωπικές δεξιότητες του καθενός
- Την εμβάθυνση σε κάποιο αντικείμενο ενδιαφέροντος του φοιτητή
- Την εργασία σε προχωρημένα, εξειδικευμένα θέματα, ερευνητικού ή βιομηχανικού ενδιαφέροντος.
Η εκπόνηση της ΠΕ γίνεται όπως περιγράφεται στη συνέχεια.
Ρόλοι
Ορίζονται οι ρόλοι του Επόπτη, του Επιβλέποντος και της Επιτροπής Παρακολούθησης / Αξιολόγησης (ΕΠΑ) της ΠΕ.
- Ο Επόπτης είναι υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή και την ακαδημαϊκή ποιότητα της εργασίας. Ο Επόπτης είναι πάντοτε μέλος ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ του Τμήματος.
- Ο Επιβλέπων είναι εξειδικευμένος επιστήμονας που διαθέτει ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο της εργασίας και αναλαμβάνει την "καθημερινή" επίβλεψη και καθοδήγηση του φοιτητή κατά την εκπόνηση της ΠΕ. Συνήθως είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Επόπτη. Ωστόσο, ο Επιβλέπων μπορεί να είναι και άτομο με κατάλληλες γνώσεις από τον χώρο της βιομηχανίας ή της έρευνας (π.χ. μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος, μέλος ΔΕΠ άλλου Τμήματος ή ΑΕΙ, ερευνητής Ερευνητικού Κέντρου, προχωρημένος μεταπτυχιακός φοιτητής, επαγγελματίας υπάλληλος εταιρείας ή ερευνητικού κέντρου). Η κατάλληλη επιλογή του Επιβλέποντα είναι ευθύνη του Επόπτη.
- Η Επιτροπή Παρακολούθησης / Αξιολόγησης (ΕΠΑ) της ΠΕ αποτελείται από τον Επόπτη της, τον Επιβλέποντα (αν είναι διαφορετικός από τον Επόπτη) και ένα ακόμα μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, κατά προτίμηση σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό της εργασίας. Ο Επόπτης και ο Επιβλέπων (εφόσον είναι διαφορετικός από τον Επόπτη) ορίζονται κατά την έναρξη της ΠΕ. Το επιπλέον μέλος ΔΕΠ μπορεί να οριστεί επίσης κατά την έναρξη της ΠΕ, ειδικά εφόσον είναι επιθυμητό να έχει και συμβουλευτικό ρόλο. Ωστόσο, ο ορισμός του μπορεί να γίνει και αργότερα, σε κάθε περίπτωση όμως πριν την αξιολόγηση της ΠΕ.
- Η επίβλεψη, η καθοδήγηση καθώς και η αξιολόγηση/βαθμολόγηση της ΠΕ είναι ευθύνη της ΕΠΑ.
Προαπαιτούμενα
Η έναρξη της ΠΕ μπορεί να γίνει από το πέμπτο (5ο) εξάμηνο των σπουδών και μετά και εφόσον ο φοιτητής έχει παρακολουθήσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα κορμού των τεσσάρων πρώτων εξαμήνων
[1].
Διάρκεια-ακαδημαϊκός φόρτος
Η διάρκεια της ΠΕ μπορεί να είναι ένα (1) ή δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Ο ακαδημαϊκός φόρτος της ΠΕ καθορίζεται σε δέκα οκτώ (18) ECTS. Παρά το γεγονός ότι η ΠΕ μπορεί να αποτελεί τμήμα ευρύτερου έργου, κάθε ΠΕ πρέπει έχει ένα καλά ορισμένο θέμα το οποίο εκπονείται αυτοτελώς από έναν φοιτητή.
Επιλογή θέματος
Το θέμα μιας ΠΕ μπορεί (αλλά δεν είναι απαραίτητο) να συνδυάζεται με το θέμα ή τα θέματα προχωρημένων εργασιών ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων. Το περιεχόμενο μίας ΠΕ δεν είναι αναγκαστικά πρωτότυπο, χωρίς φυσικά και να αποκλείεται κάτι τέτοιο.
Δήλωση
Ο φοιτητής αναζητά το θέμα της ΠΕ μέσω συζητήσεων με μέλη ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ του Τμήματος, που μπορούν και επιθυμούν να έχουν τον ρόλο του Επόπτη. Η διαδικασία συνεννόησης των φοιτητών με τους επόπτες των ΠΕ ολοκληρώνεται στις έξι (6) πρώτες βδομάδες κάθε εξαμήνου. Την έβδομη (7η) βδομάδα κάθε εξαμήνου, οι φοιτητές που πρόκειται να εκπονήσουν ΠΕ εγγράφονται και τυπικά για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιώντας τον κωδικό ΗΥ-498, στη γραμματεία του Τμήματος.
ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκπόνηση
Κατά την εκπόνηση της εργασίας, ο φοιτητής έχει την ευθύνη για την περιοδική ενημέρωση της ΕΠΑ για την πρόοδο της ΠΕ.
Εξέταση
Μετά το πέρας της ΠΕ (το οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει την ημερομηνία έναρξης του μεθεπόμενου εξαμήνου μετά το εξάμηνο εγγραφής σε αυτή), το γραπτό κείμενο της ΠΕ υποβάλλεται στην ΕΠΑ για κρίση. Η προφορική εξέταση της ΠΕ δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο, εφόσον η ΕΠΑ κρίνει ότι χρειάζεται, μπορεί να τη ζητήσει και να τη συνεκτιμήσει στην τελική αξιολόγηση/βαθμολόγηση της ΠΕ.
Αξιολόγηση και κατάθεση
Ο βαθμός της ΠΕ βασίζεται στο περιεχόμενο και στην παρουσίαση (κείμενο και ενδεχόμενη δια ζώσης παρουσίαση) και είναι ένας ενιαίος βαθμός στην κλίμακα 0-10. Ο βαθμός της ΠΕ αναγράφεται σε όλα τα πιστοποιητικά αναλυτικής βαθμολογίας του φοιτητή, και συμμετέχει στον υπολογισμό των μέσων όρων βαθμολογίας με συντελεστή ανάλογο με τα ECTS (βλέπε: Μέσος Βαθμός και Σειράς Επιτυχίας). Εφόσον η ΠΕ γίνει δεκτή:
- Ο φοιτητής καταθέτει στην Γραμματεία και το τελικό κείμενο της ΠΕ και
- Η ΕΠΑ, με ευθύνη του Επόπτη, αποστέλλει στην Γραμματεία τον βαθμό της ΠΕ. (ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ)
Βήματα διαδικασίας
Βήμα ΔΕ |
Περιγραφή |
- Επιλογή θέματος
|
Αναζήτηση θέματος ΠΕ από τον φοιτητή μέσω συζητήσεων με μέλη ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ του Τμήματος που ενδέχεται να αναλάβουν τον ρόλο του Επόπτη και ορισμός της ΕΠΑ. |
- Δήλωση
|
Ο φοιτητής δηλώνει στην Γραμματεία την ΠΕ μέσω της κατάλληλης φόρμας, με διάρκεια ένα ή δύο εξάμηνα και τα αντίστοιχα ECTS. Η δήλωση περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον Επόπτη και τον Επιβλέποντα (εφόσον είναι διαφορετικά άτομα) και προαιρετικά το επιπλέον μέλος ΔΕΠ της ΕΠΑ. Η δήλωση μπορεί να προσαρμοστεί στην πορεία της ΠΕ αν αλλάξει κάτι στο θέμα της ΠΕ ή στην σύνθεση της ΕΠΑ και πρέπει να οριστικοποιηθεί πριν την αξιολόγηση της ΠΕ. |
- Εκπόνηση
|
Ο φοιτητής εργάζεται για την ολοκλήρωση της εργασίας σε συνεργασία με την ΕΠΑ. |
- Εξέταση
|
Ο φοιτητής παραδίδει την αναφορά της ΠΕ στην ΕΠΑ. Ο φοιτητής παρουσιάζει προφορικά την εργασία του, εφόσον αυτό ζητηθεί από την ΕΠΑ. |
- Αξιολόγηση και κατάθεση
|
Η ΕΠΑ, με ευθύνη του Επόπτη, αποστέλλουν στην Γραμματεία τον τελικό βαθμό της ΠΕ. Ο φοιτητής καταθέτει στην Γραμματεία του Τμήματος το τελικό κείμενο της ΠΕ. |
[1] Η υποχρέωση της επιτυχούς παρακολούθησης όλων των υποχρεωτικών μαθημάτων των τεσσάρων πρώτων εξαμήνων δεν ισχύει για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί πριν το ακαδ. έτος 2017-18.