Το μάθημα αφορά στην εισαγωγή και την ανάλυση των βασικών αρχών, εννοιών και υποδειγμάτων της Μακροοικονομικής Θεωρίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζοντας από την Οικονομική Ι που αφορά τη Μικροοικονομική, εξετάζεται ο τρόπος που η οικονομία λειτουργεί σα σύστημα. Η ύλη εμβαθύνει στις θεωρίες που αφορούν τα ζητήματα μίας εθνικής οικονομίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας και σε έννοιες όπως το συνολικό προϊόν και εισόδημα, ανεργία, πληθωρισμός και μεγέθυνση, που είναι κρίσιμες για την κατανόηση του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται οι τρόποι μέτρησης των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών (π.χ. ΑΕΠ, ανεργία, επίπεδο τιμών) και των οικονομικών ανισοτήτων, επεξηγούνται οι παράγοντες που οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη, παρουσιάζονται τα υποδείγματα μακροοικονομικής ισορροπίας, η έννοια του χρήματος και η λειτουργία του νομισματικού συστήματος, ενώ δίνεται έμφαση στην ανάλυση των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων και την επίδραση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Τέλος, γίνεται μία εισαγωγή στην οικονομική της ανοικτής οικονομίας, στο διεθνές εμπόριο και στη θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος.
ECTS
6
Προαπαιτούμενα
Δεν έχει προαπαιτούμενα
Κατάλογος μαθημάτων
A+
A-
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.