Εισαγωγή στις αρχιτεκτονικές συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων και στην οργάνωση αρχείων Παρουσίαση των μοντέλων δεδομένων και μεθοδολογιών για τη σχεδίαση (σχεσιακών) βάσεων δεδομένων. Σχεσιακό πρότυπο: δομές, άλγεβρα, λογισμός και θεωρία κανονικοποίησης βάσεων δεδομένων. Λειτουργικά θέματα: διατύπωση και επεξεργασία ερωτήσεων, ταυτόχρονη πρόσβαση, διασφάλιση συνέπειας, οργάνωση αρχείων, μέθοδοι κατακερματισμού, ευρετηριασμός, σημασιολογική ακεραιότητα.
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι φοιτητές που ολοκληρώνουν το μάθημα θα είναι σε θέση: Γνώση: να κατανοούν τη δομής και τη σημασιολογίας του σχεσιακού μοντέλου δεδομένων καθώς και τυπικών γλωσσών για το χειρισμό δεδομένων και τη διατύπωση ερωτήσεων. Να εξοικειωθούν με τη χρήση της προτυποποιημένης γλώσσας SQL. Κατανόηση: να κατανοούν τη θεωρίας κανονικοποίησης και της τυπικής προσέγγισης στη σχεδίαση βάσεων δεδομένων καθώς και λειτουργικά θεμάτων συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Εφαρμογή: να επαναχρησιμοποιούν υφιστάμενες γνώσεις και μεθοδολογίες ώστε να σχεδιάζουν αποδοτικές βάσεις δεδομένων σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Να εφαρμόζουν τις γνώσεις του για την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος (συνδυασμός γλωσσών προγραμματισμού υψηλού επιπέδου και συστήματος διαχείρισης βάσεων δεδομένων). Ανάλυση: να ακολουθούν μια δομημένη προσέγγιση στην διαδικασία της εννοιολογικής μοντελοποίησης ενός προβληματος και της αποτύπωσης του με χρήση ενός σχεσιακού μοντέλου δεδομένων Σύνθεση: να συνδυάζουν επιμέρους εργαλεία και μεθοδολογίες ώστε να επιτύχει την επίλυση σύνθετων προβλημάτων διαχείρισης δεδομένων και να κατασκευάζουν δημιουργικά, με σαφήνεια και ορθότητα αποδοτικές βάσεις δεδομένων. Αξιολόγηση: να αξιολογούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα συστημάτων βάσεων δεδομένων καθώς και διαφορετικών εννοιολογικών μοντέλων.
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.