Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του ΗΥ-360 δίνοντας έμφαση σε θέματα υλοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων. Συγκεκριμένα, το μάθημα πραγματεύεται τα εξής θέματα: Δομές αποθήκευσης και ευρετηριασμού
πρωτεύουσες / δευτερεύουσες δομές
δομές πολλαπλών επιπέδων
δομές για πολυδιάστατα δεδομένα
Eπεξεργασία, βελτιστοποίηση και εκτέλεση επερωτήσεων
πλάνα εκτέλεσης
μοντέλα εκτίμησης κόστους
αλγεβρικοί μετασχηματισμοί
Διαχείριση σύγχρονης εκτέλεσης δοσοληψιών
σειριακοποιησιμότητα
πρωτόκολλα σύγχρονης εκτέλεσης
δοσοληψίες σε κατανεμημένες βάσεις δεδομένων
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Αυτό το μάθημα παρέχει μια εισαγωγή στις αρχές που διέπουν την υλοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ). Ο σκοπός του είναι να διδάξει τις βασικές έννοιες και Αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως για την υλοποίηση των κύριων συνιστωσών ενός Συστήματος Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (διαχειριστής αποθήκευσης, επερωτήσεων και δοσοληψιών).
Οι φοιτητές που ολοκληρώνουν το μάθημα θα είναι σε θέση: Γνώση: να γνωρίζουν και να περιγράφουν τις ιδιότητες συγκεκριμένων τμημάτων υλοποίησης βάσεων δεδομένων (διαχειριστής σελίδων, αποταμιευτών, και αρχείων, ευρετήρια, κτλ.), και αντίστοιχων αλγορίθμων (εξωτερικής ταξινόμησης και σύνδεσης, βελτιστοποίησης επερωτήσεων κ.α) Κατανόηση: να κατανοούν καλύτερα τις συνέπειες που έχουν στις επιδόσεις του συστήματος οι διαφορετικές επιλογές εσωτερικής υλοποίησης (διαχειριστής σελίδων, αποταμιευτών, και αρχείων, ευρετήρια βασισμένα σε Β+ -δέντρα και κατακερματισμό, αλγόριθμοι εξωτερικής ταξινόμησης και σύνδεσης, κλπ.) Εφαρμογή: να επαναχρησιμοποιούν υφιστάμενες γνώσεις και μεθοδολογίες ώστε να σχεδιάζουν αποδοτικά συστήματα διαχείρισης δεδομένων σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Ανάλυση: να ακολουθούν μια δομημένη προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων ρύθμισης (database tuning) ενός συστήματος μέσω κατάλληλων παραμέτρων (πλατφορμών Λ/Υ, δομών δεδομένων, πλάνων εκτέλεσης επερωτήσεων) που το καθιστούν πιο αποδοτικό στις απαιτήσεις συγκεκριμένων εφαρμογών Σύνθεση: να συνδυάζουν επιμέρους εργαλεία και μεθοδολογίες ώστε να επιτύχει την επίλυση σύνθετων προβλημάτων διαχείρισης δεδομένων και να κατασκευάζουν δημιουργικά, με σαφήνεια και ορθότητα αποδοτικά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Αξιολόγηση: να αξιολογούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εμπορικών (ORACLE, DB2, Sybase, SQLServer) και μη (MySQL, Postgres) Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων.
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.